Reînhumarea lui József Nyirő reprezintă pentru Guvernul ungar o chestiune de pietate


„Din punctul de vedere al Guvernului ungar momentele de pietate sunt incompatibile cu aprecierile politice, iar pentru Executiv acest caz va rămâne în continuare o chestiune de pietate”, a declarat Agenţiei ungare de presă MTI, citată de www.nepszava.hu , în ediţia sa din 3 iunie, şeful Biroului de Presă al premierului, Bertalan Havasi, în contextul în care premierul român, Victor Ponta, susţine că omologul său ungar are obligaţia să se delimiteze de afirmaţiile rostite de preşedintele Parlamentului ungar, László Kövér, cu privire la România.
„Viktor Orbán are obligaţia să se delimiteze de colegii săi, dacă doreşte întreţinerea unor relaţii bune între România şi Ungaria şi ca cele două ţări să se comporte ca două state ale UE. Consider că trebuie să îşi ceară scuze în numele Ungariei, a declarat premierul Victor Ponta, referându-se la reînhumarea poetului József Nyirő, decedat în exil, a cărui reînhumare a fost programată să aibă loc la sfârşitul săptămânii trecute, la Odorheiu Secuiesc. Premieurl român a mai subliniat că România nu poate accepta comemorări şi sărbători în cinstea persoanelor cu atitudini antiromâneşti şi antisemite şi care au simpatizat cu fascismul.
Declaraţia preşedintelui Parlmentului ungar, László Kovács, care a generat un mare ecou în presa din România, a fost rostită după ce organizatorii ceremoniei de reînhumare a poetului József Nyirő au fost nevoiţi să-şi amâne procesiunea din cauza suspendării autorizaţiei. Preşedintele Legislativului ungar a afirmat ziariştilor că organizarea ceremoniei s-a desfăşurat timp de mai multe luni într-o atmosferă calmă, iar această „atitudine destul de neprietenoasă, necivilizată şi barbară a noului Guvern român – potrivit căruia vor să retragă unui decedat dreptul de a se odihni pe pământul său natal - a venit ca un  fulger pe cer senin”. Potrivit lui László Kövér, „această vânătoare întreprinsă de Ministerul român de Interne după urna cu cenuşă a lui Nyirő, a depăşit limita comicului” .
Şi ministrul român de interne, Ioan Rus, a declarat la o conferinţă de presă organizată la Cluj-Napoca că autorităţile de la Budapesta trebuie să îşi ceară scuze din cauza „afirmaţiilor defăimătoare lansate la adresa României” de preşedintele Parlamentului ungar, subliniind că personal a crezut că se va întâmpla acest lucru vineri, cu ocazia summit-ului  de la Bucureşti al UE privind politica de coeziune, la care au participat şi cei doi premieri.
La o manifestare electorală organizată la Arad, preşedintele UDMR a abordat, printre altele, şi subiectul privind reînhumarea poetului József Nyirő. Hunor Kelemen a afirmat că preşedintele Parlamentului ungar, László Kövér, nu ar fi trebuit să se implice în campania electorală care are loc în prezent în România în perspectiva alegerilor locale, iar declaraţiile sale au făcut rău Ungariei şi nu Uniunii Democrate Maghiare din România.

magyarul