Cine este proprietarul de drept al Colegiului Secuiesc Mikó?


În Transilvania restituirea fostelor şcoli confesionale, trecerea în proprietatea bisericilor a unor clădiri de şcoli au generat o serie de conflicte între unele şcoli publice şi biserici, care îşi revendică drepturile de proprietate asupra acestor clădiri. Situaţia pare, însă, mai complicată în cazul Colegiului Secuiesc Mikó din Sfântu Gheorghe, care a fost restituit Eparhiei Reformate din Ardeal.
În urma restituirii Colegiului Secuiesc Mikó, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov i-au trimis în judecată, în 2010, pe Attila-Gábor Markó, secretar de stat al Departamentului pentru Relaţii Interetnice din Guvernul României, Tamás Marosán, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal, şi Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Procurorii au stabilit că, în 2002, cei trei au făcut parte din Comisia specială de restituire a unor bunuri imobiliare care au aparţinut minorităţilor naţionale din România.
         În data de 29 iunie 2012, Judecătoria Buzău i-a condamnat la trei ani de închisoare cu executarea pedepsei pe cei trei membrii ai Comisiei de restiturie a imobilului Colegiului Secuiesc Mikó.
Condamnarea membrilor comisiei a stârnit reacţii în rândul liderilor UDMR. Consiliul Reprezentanților Unionali (CRU) al UDMR a adoptat la recenta sa reunine de la Târgu Mureş o luare de poziție, prin care îndeamnă „bisericile, sfera civilă şi comunitatea maghiară din Transilvania să își exprime o largă solidaritate civică". Preşedeintele Hunor Kelemen declara că formaţiunea sa va depune tot efortul pentru ca acest caz să fie cunoscut de toate forurile internaţionale mai importante. De asemenea, şi Guvernul ungar s-a declarat solidar cu condamnaţii din procesul Mikó.
Pe lângă aceste luări de poziţii, am încercat să aflăm cine este proprietarul de drept al Colegiului Mikó: Biserica Reformată sau secuii din Covasna?
În data de 29 junie 2009, transidex.ro a publicat un amplu material din care am extras câteva elemente importante. Conform acestui material, Eparhia Reformată din Ardeal susţine că Colegiul Secuiesc Mikó i-a fost retrocedat în anul 2000. După retrocedarea colegiului Eparhiei Reformate din Ardeal s-a demarat inventarierea tuturor imobilelor reprezentând averea Colegiului Mikó în vederea înaintării a unei alte solicitări de retrocedare, printre care şi fostele locuinţe destinate profesorilor. Numai că cele două familii de etnie maghiară,  Benedek şi Fejér, care au cumpărat în 1997 câte o locuinţă aferentă imobilului situat în strada Konsza Samu, nu au renunţat la proprietatea lor. Biserica Refomată din Ardeal a intentat proces împotriva lor, precizând că, în pofida faptului că familiile respective au ştiut că vor exista solicitări pentru restituirea respectivelor locuinţe din partea Bisericii Reformate, acestea le-au cumpărat, totuşi, pe nimic.
Din acest moment Levente Benedek, economist pensionar, a început să facă cercetări în arhiva statului. Din mai multe dosare a făcut fotocopii după 658 de documente care, în opinia sa, dovedesc că: Colegiul Secuiesc Mikó nu a fost niciodată în proprietatea Bisericii Reformate (şi de aici rezultă că Biserica Reformată nu deţine nici un titlu asupra locuinţelor profesorilor).
Intrat în posesia documentelor care atestă caracterul de sine stătător a imobilului Mikó, respectiv construirea şi întreţinerea acestuia din finanţări de la stat, din bugetul Consiliului Orăşenesc Sfântu Gheorghe, precum şi din sponsorizări, familia Benedek a încercat să ajungă la o înţelegere cu Biserica Reformată, propunându-i episcopului Géza Pap „să lase în pace locuinţa lor şi nici ei nu vor zgândări restituriea Colegiului Mikó”.
Capii Bisericii Reformate au interpretat acest gest al familiei Benedek ca o încercare de şantaj făcut în interes personal. Temerea veşnică a minorităţilor maghiare din  România este că tot ceea ce nu se află în mâinile unor instituţii maghiare, ci este sau rămâne în proprietatea statului, nu este în siguranţă. Potrivit capilor Bisericii Reformate, din acest punct de vedere o eventuală renaţionalizare ar fi catastrofală.
Familia dată în judecată bănuieşte că în spatele acestei afaceri se ascund interese mult mai profane. Colegiul Secuiesc Mikó dispune de o imensă avere, şi de acea este şi miza atât de mare, iar Biserica Reformată vrea să apară ca fiind proprietarul imobilului, susţine familia Benedek, care şi-a pus sub semnul îndoieli retrocedarea Colegiului Secuiesc Mikó tocmai pentru a apăra proprietatea cumpărată în mod legal. Familia Benedek susţine, totodată, că locuinţa lor a fost construită cu o sută de ani în urmă din banii statului, din bani publici, iar ei au cumpărat în baza Legii 65 şi nu în baza Legii 112,  care se referă la locuinţele naţionalizate. Colegiul Mikó nu a fost niciodată naţionalizat, precizează Benedek. Chiar şi în cadrul Bisericii Reformate sunt persoane care recunosc că familia Benedek are dreptate.
Dat fiind faptul că nu s-au înţeles, în 2007, familia Benedek a denunţat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pe membrii Comsiei de restituire, care „i-au dat înapoi” Colegiul Secuiesc Mikó Bisericii Reformate, precum şi pe capii bisericii (profesorul de teologie János Bustya şi vice-episcopul Béla Kató) şi pe Etelka Luffy, conducătorul Cărţii Funciare. DNA a început verificările pentru a stabili dacă Colegiul Secuiesc Mikó a fost restituit în mod legal Bisericii Reformate. Potrivit familiei Benedek, decizia privind restiruirea colegiului a fost luată în baza unui extras fals din Cartea Funciară.
Fostul director al Colegiului Reformat (mai exact Liceul Teologic Reformat), profesor de teologie, János Bustya, susţine că la audierea de la DNA - unde a fost chemat ca martor - a aflat că nu a fost dovedită falsitatea documentului.
În opinia lui János Bustya, legile privind restituirea proprietăţilor naţionalizate prevăd că orice document care atestă direct sau indirect dreptul de proprietate poate fi depus la dosar, fără să fie stabilită natura documentelor, iar  membrii Comisiei de restituire a imobilelor naţionalizate procedează cum cred ei de cuvinţă.  La DNA i s-a spus – precizează Bustya -  că dacă, de exemplu, s-ar fi ars întreaga arhivă,  putea fi dovedit, prin intermediul martorilor, că acest colegiu a aparţinut Bisericii Reformate.
Potrivit lui Levente Benedek, clădirea Mikó a fost trecută în proprietatea statului român în 1971 şi nu în 1948, după ce directorul şcolii din acea vreme a solicitat acest lucru Consiliului Orăşenesc. Şcoala nu putea fi întreţinută din forţe proprii, deoarece toată averea sa a fost confiscată, iar statul român nu putea să stabilească un buget de invesiţii în cazul unor imobile care nu erau în proprietatea sa. La cutremurul din 1977 clădirea Mikó a ajuns într-o stare avansată de degradare. Levenete Benedek a intervenit - ca funcţionar în domeniul gospodăririi publice în acea vreme - şi a obţinut alocarea unor fonduri din partea autorităţilor de la Bucureşti, destinate reabilitării clădirii Mikó. Colegiul Mikó nu poate fi restituit Bisericii Reformate chiar dacă ar fi fost în proprietatea Bisericii, deoarece, conform Legii nr. 10, dacă statul a investit în perioada naţionalizării două tremi din actuala valoare a unui imobil, imobilul nu i se cuvine poprietarului original, susţine Benedek. Colegiul Mikó a fost restituit în baza Ordonanţei Guvernului nr. 83 privind reglementarea stării materiale a minorităţilor naţionale. Însă, situaţia privind averea bisericilor a fost reglementată de Ordonanţă de Urgenţă nr. 94, precizează Levente Benedek. (Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 94/2000 si Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 83/1999 au fost republicate în Monitorul Oficial al României, pe 1 septembrie 2005 - n.r.)
Problema infiinţării unei şcoli în oraşul Sfântu Gheorghe a fost ridicată în perioada 1850-1860. Pentru realizarea edificiului şcolii, Consiliul oraşului asigură teren si cumpără două imobile. Pentru clădirea nouă (aripa vestică a clădirii actuale), documentaţia a fost elaborată de inginerul Zofahl Gustav, cheltuielile fiind suportate de groful Mikó Imre, iar piatra de temelie a fost depusă în luna august 1870.
Dintr-un alt material publicat în data de 17 octombrie 2011, în pagina web  „Picatura de adevăr”, aflăm că actuala clădire a Colegiului Secuiesc Mikó din Sfântu Gheorghe, a fost construită ca urmare a demersurilor făcute de protopopul reformat către Consiliul oraşului. O astfel de şcoală, chiar dacă era o necesitate, nu putea fi construită de Biserică, la acea vreme, din cauza lipsei de fonduri. În această conjunctură, Consiliul oraşului a fost de acord cu propunerea Bisericii Reformate, lansând o campanie de strângere de fonduri. Pentru demararea lucrărilor de construcţie, consiliul a obţinut, în anul 1873, un credit de la stat de 24 000 de forinţi, plus alte câteva zeci de mii de forinţi de la 2579 de donatori. După încă trei ani, în 1876, groful Mikó Imre a donat viitorului colegiu suma de 60 000 de forinţi, bani lăsaţi prin testament. Pentru gestul său, Consiliul Orăşenesc a luat decizia ca viitoarea şcoală să-i poarte numele.
Aşa că, autorizaţia de construcţie cu nr. 2342 a fost emisă în anul 1891 pentru „Mikó Tonada”, adică, „Şcoala Mikó”, iar clădirea a fost finalizată şi a devenit funcţională la data de 10 septembrie 1893.
Dar, până la intrarea ei în funcţiune, pentru clădirea cu destinaţie de unitate şcolară au fost semnate câteva documente
de mare importanţă: Pentru a primi sprijin financiar din partea statului sub forma unei alocaţii bugetare, în anul 1891 s-a încheiat un contract tripartit între Ministerul Religiei şi al Învăţământului, episcopul Bisericii Reformate şi conducerea Colegiului Orăşenesc Sfântu Gheorghe, pentru suma de 50 000 de forinţi şi beneficierea de o alocaţie bugetară în valoare de 32 000 de forinţi. În acest contract s-a stabilit clar şi „dreptul de proprietate al Colegiului asupra patrimoniului existent şi viitor”, precum şi rolul fiecărui semnatar – ministerul ca reprezentant al statului în calitate de cofinanţator, episcopia reformată având calitatea de coordonator – supraveghetor, iar şcoala calitatea de proprietar –beneficiar.
Pentru construirea aripii de sud a clădirii, la data de 09.01.1890, primarul Császár Bálint a semnat o hotărâre numită „Decizia de fundamentare a oraşului Sf.Gheorghe”, care la pagina 4 face referire strictă la acea parte a imobilului, astfel încât Consiliul Orăşenesc se obligă să execute lucrarea în regim propriu, Biserica Reformată având doar rolul de supraveghere şi administrare.
După darea în funcţiune a clădirii (construită deci din banii statului şi din contribuţiile donatorilor particulari), s-a construit ulterior şi un fond locativ pentru profesorii şcolii, pe terenuri achiziţionate de la persoane fizice. Dar, un lucru extrem de important în acest istoric este că, atât şcoala cât şi locuinţele şi terenurile respective, au fost trecute în cărţi funciare diferite, cu numere topografice diferite.
În data de 02.03.1900, printr-un proces verbal procedural se intabulează totul sub numele de „Mik
ó Kollegium”, legiferându-se astfel adevăratul proprietar, adică şcoala, implicit statul. Aşadar, din niciun act oficial nu rezultă implicarea financiară a Bisericii Reformate şi cu atât mai puţin a presupusului drept de proprietate.
Ba mai mult, în toată perioada strângerii fondurilor şi de construire a clădirii era încă în vigoare Ordonanţa nr 3193/ 22.03.1858 dată de Ministerul Cultelor şi Învăţământului Public, prin care se declina rolul bisericii reformate, doar „de supraveghere şi de administrare”.
Nici după 50 de ani de folosinţă, Biserica Reformată nu a contribuit cu nimic, după ce clădirea în cauză a fost avariată la cutremurul din noiembrie1940. Cheltuielile de renovare şi consolidare au fost suportate de Ministerul Religiilor şi Invăţământului, în valoare de 150 000 pengő şi de către Colegiu, care a cheltuit 83 000 pengő.
Nici măcar decretele nr. 218 din 1960 şi 712 din 1966, prin care s-a făcut naţionalizarea, nu amintesc că şcoala ar fi fost preluată ca bun imobiliar ce ar fi aparţinut Bisericii Reformate, ci „obştei”, după cum se precizează şi în actele respective.
         Cum a ajuns Biserica Reformată să obţină un titlu de proprietate pe o clădire pentru care nu a avut niciodată vreun drept decât cel de administrare?
Foarte simplu. Cu ajutorul oamenilor care consideră că legile româneşti nu sunt altceva, decât mijloace de propagandă electorală.
În anul 2002, Eparhia Bisericii Reformate s-a adresat unei comisii speciale, formată pentru restituirea unor bunuri ce ar fi aparţinut minorităţilor naţionale. Această comisie a fost constituită în baza prevederilor art.2 din OG nr, 83/1993, care a emis nota de constatare nr. 58/14.05.2002. Cu toate acestea, episcopul Géza Pap şi consilierul juridic al Eparhiei, Marosán Tamás, au înaintat Judecătoriei Sfântu Gheorghe adresa nr. 2649/ 20. 05.2002, prin care se solicită intabularea imobilului în speţă, pe numele Eparhiei Reformate din Ardeal. Oarbă cum se ştie că este, sau poate că nu, judecătoria dă undă verde Bisericii Reformate, doar pe baza unui extras de carte funciară emis în anul 1990 şi a unei cărţi funciare netraduse în limba română, ambele depuse în fotocopii.
         După intrarea, nesperat de uşoară, în posesia unei averi ce aparţinea de drept statului român, Eparhia a început să vândă din fondul de locuinţe destinat profesorilor şcolii.
Lovindu-se de nereguli în actele de „proprietate”, doi dintre cumpăratori, Benedek Levente şi Fejér Zoltán, cei care au achiziţionat asemenea locuinţe, au denunţat situaţia la
DNA.
După o anchetă care a durat din anul 2007, procurorii au identificat şi primii acuzaţi : Attila Markó – secretar de stat, şeful Oficiului pentru Relaţii Interetnice, Morosan Tamás – consilier juridic al Eparhiei Reformate din Ardeal şi Silviu Clim – fostul consilier juridic al Ministerului Justiţiei.
Cei trei au fost acuzaţi, de DNA de abuz de putere şi de prejudicierea statului român cu suma de 1,3 milioane de lei (noi).
         Secretarul de stat Attila Markó a depus recurs la instanţa de fond, care l-a condamnat la închisoare.
         Justiţia rămâne să se decidă asupra unei speţe în privinţa căreia noi am încercat să aflăm, prin sursele disponibile, şi varinta documentelor şi să vă punem la dispoziţie rezultatul, pentru ca o greşeală comisă de câteva persoane – fie ei maghiari sau români -, să nu se repercuteze asupra bunei-înţelegeri generale. Pentru că nu o singură dată, istoria a arătat că liderii politici, pentru a-şi atrage sprijinul oamenilor în războaiele lor meschine, au împroşcat cu acuzaţii ce au lovit familii, comunităţi sau popoare întregi, provocând răni şi pete de ruşine, pe care alţii le-au purtat.