Csanád Szegedi: Israelul le-a oferit pacea şi libertatea oamenilor



În urmă cu câteva luni Csanád Szegedi încă mai era cel mai important politician în cadrul mişcării de extremă-dreapta Jobbik. Era cunoscut pentru declaraţiile sale antisemite. Însă, viaţa şi cariera sa s-au schimbat brusc, în luna iunie, când a  descoperit că bunicii din partea mamei erau evrei. Din cauza originii sale evreieşti el renunţă la statutul de membru al mişcării Jobbik, fără să demisioneze din funcţia de europarlamentar.
Potrivit site-lui ungar barikad.hu, nici nu a trecut o jumătate de an şi Csanád Szegedi ajunge de pe poziţia antisionistă la cea pro-israeliană, fapt demonstrat şi prin participarea sa la reuniunea Parlamentului European din 23 octombrie a.c., la care a pledat – în intervenţia sa – pentru consolidarea relaţiilor statului evreiesc şi a Uniunii Europene. „Israelul ne-a dat un exemplu în cea mai instabilă regiune a Globului, demonstrând că statul evreiesc le-a oferit pacea şi libertatea oamenilor într-o zonă în care se construieşte dictatura şi se instigă la ură”, a spus Szegedi, menţionând: „Este obligaţia morală a Parlamentului European de a sprijini oricare demers menit să apropie Israelul de UE.  Israelul este un stat care dă dovadă de maturitate în domeniul respectării drepturilor omului; UE ar tebui să evite implicarea în treburile interne ale Israelului”. În opinia lui Szegedi, ”UE susţine greşit că  Ierusalimul de Est şi Malul vestic al Iordanului este un teritoriu palestinian ocupat... Pe parcursul istoriei, Palestina nu a existat niciodată, iar populaţia palestiniană este o proiecţie politică, căreia îi lipesc bazele etnice. Singura posibilitate pentru făurirea statului palestinian ar fi, dacă Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei ar ajunge la un acord cu Israelul”.
Site-ul ungar barikad.hu admite posibilitatea că aceste cuvinte rostite de Csanád Szegedi au fost scrise de evetualii săi consilieri israelieni, dar dincolo de aceasta este evident că Csanád Szegedi este unul din cei mai importanţi slujitori ai intereselor israeliene.
magyarul