Situaţia romilor în unele ţări europene



Romii în Ungaria



Aladár at + 46°C, Hevesaranyos - Sursa: http://www.joakimeskildsen.com

  
Potrivit informaţiilor publicate recent pe potralul de ştiri dehir.hu (Debrecen, Ungaria), ultimele date statistice arată că, în prezent, în Ungaria, numărul persoanelor care trăiesc la limita pragului de sărăcie a crescut la aproximativ 4 milioane, din care aproape un milion trăiesc la nivelul săracilor din lumea a treia. Din această ultimă categorie aproximatv 40% sunt romi sau sunt consideraţi de majoritatea populaţiei ca fiind de etnie romă. 
În anul 2011, preşedintele Autoguvernării Naţionale a Romilor din Ungaria, Farkas Flórian, deputat Fidesz în Legislativul ungar, nu a avut nicio intervenţie în cadrul lucrărilor parlamentare pentru susţinerea cauzei romilor.
Comparativ cu guvernele anterioare, actualul Extecutiv din Ungaria alocă sume mult mai mari pentru îmbunătăţirea situaţiei în taberele de romi. În cadrul unui program complex pentru taberele de romi, lansat în luna februarie a acestui an, Guvernul ungar alocă 4,7 miliarde de forinţi în vederea îmbunătăţirii condiţiei de viaţă a romilor. Un element obligatoriu al programului este înfiinţarea aşa-numitei "case de stea" care, pe lângă asigurarea asistenţei sociale, trebuie se asigure condiţiile de igienă pentru cei care trăiesc în aceste tabere. Partenerii de consorţiu prevăzuţi în mod obligatoriu în acest program sunt: Centrul de Instruire „Türr István” şi Autoguvernarea Naţională a Romilor din Ungaria. Potrivit unui comunicat de presă al Secretariatului General al Guvernului ungar pentru Incluziuni Sociale, "programul contribuie la integrarea locuitorilor taberelor, adică: „integrarea romilor <unii faţă de ceilalţi!>”. „Nici vorbă de desegregarea lor, de lichidarea taberelor, de integrarea lor în viaţa socială a satelor sau a oraşelor”. Guvernul Orbán a precizat foarte clar: „Nu susţine desfiinţarea ghetourilor romilor”, menţionează sursa citată, arătând, pe de altă parte, că la Colegiul Reformat pentru Romi „Wáli István”, din Debrecen - care a fost înfiinţat anul trecut şi este prima instituţie de specialitate la nivel de ţară - locuiesc în pezent 22 de tineri romi. Directorul instituţiei consideră că dezvoltarea identităţii romilor este cea mai importantă sarcină a colegiului. "Pentru a interpeta corect actuala situaţie a populaţiei
rome şi a majorităţii populaţiei este foarte important ca romii să aibă anumite cunoştinţe despre grupurile de unde se origienează", a arătat Uhrin Anikó, directorul Colegiului Reformat pentru Romi „Wáli István”. Potrivit adjunctului secretarului de stat pentru integrarea socială a ministerului de resort, această reţea, singura din Europa, „crează o posibilitate aparte, deoarece prin cunoştinţele acumulate, instruirea tinerilor romi talentaţi va fi mai uşoară. Cei 22 de tineri ai colegiului vor învăţa, printre altele, despre istoria ţiganilor, se vor familiariza cu ştiinţele sociale şi vor învăţa limba engleza şi germană, arată sursa citată.

Romii în Italia

 În Italia, discipolii Seminariului Mare de la Roma au petrecut în perioada 23 septembrie şi 8 octombrie, timp de două săptămâni, împreună cu romii din taberele amplasate în periferia Capitalei Italiei. Cei 13 seminarişti au sosit cu rucsacuri pe spate şi cu Biblia în mână, a informat presa italiană citată de MTI. Sarcina discipolilor a fost încheierea unor relaţii cu familiile taberelor ridicate în urmă cu doi ani, de a pregăti copiii pentru a fi botezaţi, de a întroduce pe locuitorii taberelor în lumea sportului, a muzicii şi a teatrului.
Conform datelor Primăriei din Roma, în Italia trăiesc 7.300 de romi, iar potrivit organizaţiei non-guvernumantale Opera Normadi, în Capitala Italiei trăiesc de fapt 15 mii de romi. Dintre aceştia 3.300 locuiesc în două tabere de rulote sau de case de tip container, construite de Consiliul Local din Roma, dotate cu curent electric şi cu apă potabilă. Ceilalţi romi trăiesc în tabere provizorii, construite de ei. După ultima evaluare realizată de Ministerul italian de Interne, numărul total al romilor care trăiesc în Italia se ridică la 130-170 de mii din care jumătate sunt cetăţeni italieni şi integraţi în societate. 67% dintre romi au sosit în Italia din fostul teritoriu al Iugoslaviei, 23% din România, iar 4,5% dintre romii care trăiesc în aceste tabere sunt italieni.

Romii în
Bulgaria

În
Bulgaria, până în luna martie 2013 vor fi cartografiate toate cartierele de romi, susţin autorităţile de la Sofia. Proiectul de cartografiere a cartierelor de romi din Bulgaria este finanţat prin Programul operaţional sectorial "Dezvoltarea resurselor umane". 700 de recenzori din şase instituţii centrale, municipalităţi şi ONG-uri vor studia distribuţia geografică a populaţiei minoritare marginalizate, în 264 de municipii. Vor fi definite şi analizate caracteristicile sociale ale acestor cartiere şi problemele locuitorilor. Cu aproape 1 milion de euro, bani europeni, vor fi instruiţi 600 de funcţionari ai primăriilor, pentru participarea la programele de integrare socială a grupurilor marginalizate. Vor fi elaborate strategii, în sectorul sănătăţii şi învăţământului, referitoare la condiţiile de locuit şi a ocupării forţei de muncă.  Două treimi din romii bulgari trăiesc în oraşe. Există peste 120 de cartiere, de regulă la periferia oraşelor, care au trăsăturile unor ghetouri. Cea mai mare parte a caselor de aici sunt construite ilegal. Unele primării, de pildă cea a sectorului sofiot "Slatina”, au construit blocuri în care romii plătesc chirii între 7 şi 20 de euro pentru un apartament cu 2 camere, de 8-10 ori sub media pentru periferia capitalei.

Romii în Franţa

Saintes-Maries-de-la-Mer I - www.joakimeskildsen.com



Sophien, St. Jacques - www.joakimeskildsen.com


În ceea ce priveşte pe romii din Franţa, ministrul de interne Manuel Valls,  a subliniat, cu ocazia vizitei sale efectuate în luna septembrie, la Bucureşti,  că Franța ”nu poate primi toată mizeria lumii şi a Europei”, precizând în acelaşi timp: "Fără îndoială, înainte de sfârşitul lunii septembrie, 7.000 de romi de cetăţenie română şi bulgară vor fi repatriaţi prin programul de ajutor pentru <Reîntoarcerea acasă voluntar>”. Potrivit informaţiilor televiziunii publice ungare MTV, din 25 octombrie a.c., Franţa a repatriat, în cadrul acestui program, pe propria sa cheltuială, 179 de romi, de origine din România. Romii au sosit cu un avion la aeroportul din Timişoara. Conform programului, criticat de organizaţiile nonguvernamentale preocupate de integrarea socială a romilor, statul francez a oferit pentru fiecare copil şi adult, dispuşi să se întoarcă acasă, suma de 300, respectiv de 1.000 de euro. „Suntem fericiţi că putem să ne întoarcem la casele noastre, pe cheltuiala statului francez”, a declarat Agenţiei franceze de Presă AFP unul dintre romi. Mai mulţi romi au semnalat, deja, că se vor întoarce în curând în Franţa. Ministrul francez de interne, Manuel Valls, a criticat, cu prilejul amintitei vizite la Bucureşti, ţările de origine, susţinând  că decenii la rând îi discriminează pe romii care se confruntă cu sărăcia, cu lipsa locurilor de muncă şi cu analfabetism.
St. Jacques IV - www.joakimeskildsen.com
Drept răspuns şeful statului, Traian Băsescu, a precizat că România nu alungă pe nici un cetăţean al său.

Romii şi Europa
 



Venus and Mucusoara, Stefanesti - http://www.joakimeskildsen.com


În pagina electronică a ziarului ungar „Magyar Hirlap” relatează, pe 24 octombrie 2012, despre un alt moment important, şi anume inaugurarea în Germania, de către cancelarul german, Angela Merkel, a unui monument ridicat în memoria sintilor şi a romilor ucişi în epoca nazistă.
Frumoasa, Palinca, Vasilica, Tulpina and Madalina, Stefanesti - http://www.joakimeskildsen.com
„Posteritatea a luat cunoştinţă prea târziu de „genocidul nemilos”, dar chiar şi astăzi soarta celei mai mari minorităţi din Europa este excluderea. Germania va depune tot efortul pentru apărarea drepturilor acestei minorităţi”, a subliniat cancelarul german, menţionând că „Holocaustul romilor ne atrage atenţia asupra obligaţiilor noastre actuale”.
Potrivit cifrelor furnizate de vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, în Europa există 12 milioane de romi, reprezentând cea mai mare minoritate.
Strada Eternitatii, Vlasca - http://www.joakimeskildsen.com





"Şi ei sunt europeni, adesea trăiesc sub pragul sărăciei, ori noi, politicienii, avem datoria de a pune capăt acestei stări de fapt", a declarat Viviane Reding.

Lumea şi romii

Dincolo de programe şi strategii naţionale şi europene elaborate pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor, un fotograf danez şi-a dedicat 6 ani din viaţa sa pentru a cunoaşte îndeaproape stilul de trai al romilor. Joakim Eskildsen împreună cu scriitorul Cia Rinne a încercat să descopere originea romilor în 7 ţări: Ungaria, India, Grecia, România, Franţa, Rusia şi Finlanda, unde au fost găzduiţi de romi în casele şi comunităţile lor. "Cu cât stăteam mai mult cu ei, cu atât mai mult am reuşit să-i înţeleg şi să-i plac mai mult", spune Joakim Eskildsen.
Titanic, Vodstroy, Rusia - http://www.joakimeskildsen.com
La cursa de cai, Helsinki - http://www.joakimeskildsen.com
"În Ungaria am petrecut 4 luni în casa unei femei pe nume Magda, o femeie în vârstă din comunitatea lor. De acolo, am trecut prin România, India şi Finlanda cu ajutorul unor legături personale. În Grecia, Rusia si Paris am fost ajutaţi de organizaţiile pentru drepturile omului", mai spune Joakim Eskildsen, citat în luna iunie 2012 de postul de televiziune comercială PROTV.
 magyarul

Balázs Magdolna