Angela Merkel a repurtat o victorie zdrobitoare



calciomalato.blogosfere.it
Alegerile legislative din Germania – care au fost urmărite cu o atenţie încordată în întreaga Europă – s-au încheiat cu o victorie detaşată a coaliţiei conservatoare (Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială) a cancelarului Angela Merkel. Conservatorii conduşi de Merkel au repurtat ultima oară o victorie similară în urmă cu 23 de ani. Deocamdată nu se ştie care va fi acea formaţiune politică cu care cancelarul german va încheia o coaliţie de guvernare, în condiţiile în care fostul său partener la guvernare, Partidul Liber Democrat (FDP), nu a accedat în Parlament. FDP, care a acumulat cea mai mare experienţă în materie de guvernare, fiind la putere timp de 52 de ani,  mai mult ca parteneri de coaliţie ai conservatorilor. Coaliţia CDU/CSU a guvernat din 2009 cu Partidul Liber Democrat.
         Victoria repurtată de Angela Merkel a fost salutată de şefii de stat şi de guverne, precum şi de liderii partidelor politice din întreaga lume. Mesaje de salut şi de apreciere au fost transmise cu prilejul realegerii cancelarului german şi de demnitari români, membrii ai Parlamentului României, precum şi de europarlamentari, reprezentanţi ai ţării noastre. Astfel, de exemplu, europarlamentarul Gyula Winkler (UDMR) şi-a exprimat convingerea – într-o declaraţie acordată portalului maszol.ro – că victoria obţinută de cancelarul Angela Merkel va aduce stabilitate în Uniunea Europenă. În ceea ce priveşte România – a spus europarlamentarul –, „în ultimii 15 ani, Germania şi-a formulat opiniile sale în mod obiectiv, începând cu chestiunea privind adopţiile şi până la aderarea la Spaţiul Shengen. Afirmaţiile autorităţilor de la Berlin au fost susţinute mereu cu argumente, ceea ce a fost numai în folosul nostru”, a mai afirmat Gyula Winkler.
         Din punctul de vedere al României, victoria la alegerile legislative a cancelarului Angela Merkel a fost considerată drept „o veste bună” de către vicepreşedintele politic al UDMR. În acest sens László Bobély şi-a exprimat opiniile sale într-un comunicat de presă, remis portalului nostru de ştiri www.stirifarafrontiere.blogspot.ro
„Personalitatea cancelarului Angela Merkel indică încredere şi stabilitate şi în mod cert va avea un rol determinant în viitorul Europei. Succesul repurtat de cancelarul german este, cu certitudine, o veste bună pentru România”, a declarat László Borbély, care îndeplineşte, în acelaşi timp, şi funcţia de preşedinte al Comisiei pentru politica externă a Camerei Deputaţilor. „Rezultatele alegerilor îmi demonstrează faptul că, dacă ai un program economic, politic şi social credibil, poţi să câştigi alegerile chiar şi atunci când Germania are în urma sa patru ani grei. De asemenea, un alt aspect pozitiv este şi faptul că a crescut greutatea coaliţiei creştin-democrate pe eşichierul politic. Din informaţiile mele de care dispun, rezultă că mai sunt necesare 5 mandate pentru a avea majoritate în Parlament, ceea ce contribuie cu siguranţă la creşterea prestigiului cancelarului Angela Merkel”, a mai subliniat László Borbély. Potrivit vicepreşedintelui politic al UDMR, provocarea la care trebuie să facă faţă România, va fi construirea unei relaţii bune cu noua coaliţie guvernamentală şi cu Angela Merkel, în vederea obţinerii unui sprijin pentru România din partea Germaniei.”Să nu uităm că aderarea României la Spaţiul Schengen depinde şi de Germania, iar în primăvara acestui an s-a opus acestui demers. Trebuie să găsim urgent o cale de a construi o relaţie de natură să garanteze României un progres în această chestiune”, a amintit, precizând că în cadrul Parlamentului European UDMR este membră a aceleiaşi grupări politice cu formaţiunea cancelarului Angela Merkel, deci va fi importantă consolidarea relaţiei politice şi sub acest aspect. De asemenea vor fi importante şi deciziile pe care Uniunea Europeană le va adopta în perioada următoare în domeniul economic şi bancar, iar un rol major în acest sens îl va avea Angela Merkel” - a declarat László Borbély, care a susţinut că „că în ultimii ani s-a constatat îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele  două ţări şi, ca urmare, trebuie continuată aceeaşi direcţie”. „România este cel de al şaptelea stat ca dimensiune în UE, motiv pentru care merită o atenţie din partea investitorilor străini. Şi din Germania ar trebui atrase mai multe investiţii, iar în viitor trebuie să ne îndreptăm atenţia asupra acestui aspect. De asemenea, la fel de importantă este şi conferirea unui caracter instituţional acestor relaţii” - a precizat László Borbély. Vicepreşedintele politic al UDMR a declarat că în ceea ce priveşte persoana sa, în cadrul Comisiei de politică externă, a dezvoltat permanent o relaţie bună cu ambasadorul Germanei în România si cu siguranţă va avea loc în curând o întâlnire şi cu preşedintele Comisiei pentru politica externă a noului Parlament german, deoarece este important ca relaţia dintre cele două ţări să fie consolidată şi la nivel parlamentar.
După victoria cancelarului german presa europeană a reacţionat imediat; unele ziare au salutat succesul obţinut de Angela Merkel, altele au susţinut că gloria sa electorală “poate fi asociată cu un gust neplăcut, deoarece a fost repurtat pe seama partenerului său de coaliţie”. (ziarul austriac conservator Die Press). Cotidianul britanic Finacial Times vorbeşte despre o victorie “dulce-amară, având în vedere stingerea partenerului de coaliţie de până acum”. Publicaţia liberală franceză Liberation adoptă o atitudine contrară acestei opinii, susţinând că “Angela Merkel, care de ani buni a rămas neschimbată, va fi întruchiparea unei puteri calme şi va asigura protecţie”. Ziarul de centru-stânga de la Roma, La Republica, l-a denumit pe cancelarul Germaniei drept “regina Europei”, menţionând că “ţarul, care radiază o forţă liniştitoare, dar este nemilos, l-a fascinat Germania prin promisiunea prosperităţii”.
Mulţi au adus critici la adresa cancelarului Angela Merkel, susţinând că promovează o politică “nebuloasă”, că nu are principii şi convingeri. “Cu toate că Merkel nu a rezolvat nimic – scrie cotidianul conservator din Cehia, Lidove Noviny – situaţia din zona euro este favorabilă Germaniei. În campania electorală nu  a fost vorba despre faptul că succesul industriei germane se datorează, într-o orecare măsură, gravei situaţii cu care se confruntă Grecia, Spania şi Italia”, se arată în ziarul ceh, adăugând că “din punctul de vedere al Cehiei rămânerea la putere a cancelarului Merkel este o veste “moderat” de bună. Potrivit Agenţiei de Presă “China Nouă”, “de fapt e totuna cine va câştiga alegerile din Germania, deoarece relaţiile bilaterale germano-chineze vor fi în viitor mai bune, decât anterior. Cooperarea bilaterală funcţionează din an în an mai bine, părţile se înţeleg bine, iar încrederea este reciprocă, ceea ce va avea un efect pozitiv la nivel înalt şi asupra relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi China”.
Nu putem încheia  scrierea noastră fără să amintim – inspirându-ne din informaţiile Agenţiei de Presă Mediafax – că la alegerile de duminică a accedat în Parlamentul german, pe lista Uniunii Creştin Democrate, şi Bern Fabritius, în vârstă de 48 de ani, care s-a născut la Sibiu, însă din 1985 trăieşte împreună cu familia sa în Germania. Bern Fabritius vine adesea la Sibiu şi în Agnita, judeţul Sibiu, fiind profesor la Universitatea “Lucian Blaga” şi la Universitatea Româno-Germană. magyarul

Realizat de: Balázs Magdolna