Respingerea de către Comisia Europeană a iniţiativei cetăţeneşti propuse de UDMR şi partenerii săi



Interviu cu vicepreşedintele politic al UDMR, László Borbély


Comisia Europeană a respins în aceste zile înregistrarea iniţiativei cetăţeneşti europene pentru apărarea minorităţilor naţionale, propuse de Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) şi partenerii săi. Executivul de la Bruxelles a anunţat luni că iniţiativa intitulată Minority SafePack Initiative nu intră în competenţa juridică a acestui for european, motiv pentru care respinge înregistrarea acesteia.
În opinia lui Hunor Kelemen, presedintele UDMR, Comisia Europeană a adoptat o decizie politică când a respins înregistrarea iniţiativei. Preşedintele acestei formaţiuni politice a declarat marţi Agenţiei ungare de presă MTI că, de fapt, Comisia Europeană "a respins un parteneriat cu minorităţile naţionale şi lingvistice din Europa". Potrivit preşedintelui UDMR, cea mai importantă contribuţie a iniţiativei lor a fost realizarea solidarităţii minorităţilor din Europa, a unei solidarităţi fără precedent a minorităţilor europene. "Dacă pentru reglementarea la nivel european a drepturilor minorităţilor este nevoie de competenţa Uniunii Europene, atunci în viitor scopul UDMR va fi crearea acestei competenţe”, a declarat preşedintele acestei formaţiuni politice. Hunor Kelemen crede că în următoarele zilele UDMR va analiza în detaliu, din punct de vedere juridic, motivaţia respingerii acestei iniţiative, însă chiar şi la prima lectură a motivaţiei pot fi observate unele contradicţii. "După discutarea motivaţiei respingerii acestei iniţiative cu partenerii ei, UDMR va propune contestarea decizii luate de Comisia Europeană la Curtea Europeană de Justiţie a Uniunii  Europene", a precizat Hunor Kelemen. "UDMR nu luptă doar pe un singur front pentru extinderea drepturilor minorităţilor naţionale la nivelul Uniunii Europene. Grupul de lucru (intergrupul) pentru minorităţi naţionale al Parlamentului European va înainta în următoarea perioadă o altă iniţiativă cetăţenească europeană pentru extinderea drepturilor şi protejarea minorităţilor naţionale", a subliniat preşedinetle UDMR, care a adăugat că obiectivul comunităţii naţionale maghiare va rămâne în continuare obţinerea unei reglementări juridice în domeniul minorităţilor naţionale. În vederea realizării acestui deziderat, UDMR a elaborat o strategie de acţiune pe termen lung, bine conturată şi structurată, care va putea fi realizată doar printr-o implicare puternică a Parlamentului European. "Comunităţile naţionale din Europa sunt factori de stabilitate şi contribuie la dezvoltarea economiei Europei, precum şi la consolidarea regiunilor istorice. Uniunea Europeană şi statele naţionale care au respins gestionarea problemei minorităţilor ar trebui să-şi dea seama că drepturile minorităţilor nu vor ştirbi drepturile majorităţii, ci vor consolida diversitatea etnică şi lingvistică din Europa", a precizat Hunor Kelemen, după cum se arată într-un material al Agenţiei ungare MTI, din 17 septembrie 2013.
Faţă de eşecul iniţiativei UDMR, Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) îndeamnă organizaţiile minorităţilor maghiare din Bazinul Carpatic la elaborarea unei iniţiative cetăţeneşti europene comune pentru apărarea minorităţilor naţionale. Potrivit unui comunicat al acestor două formaţiuni politice, remis aceleiaşi Agenţii de presă, în urma respingerii de către Comisia Europeană a iniţiativei cetăţeneşti europene înaintate de UDMR şi partenerii săi, creşte şi mai mult posibilitatea pentru adoptatera unei poziţii comune în vederea realizării solidarităţii minorităţilor naţionale din Europa, precum şi pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc. Potrivit PPMT şi CNMT, este semnificativ totuşi că, în pofida faptului că acordurile de constituire ale UE protejează diversitatea lingvistică şi culturală şi interzic discriminarea minorităţilor naţionale, nu poate fi adoptat un cadru juridic în vederea apărării acestor valori. Reperezentanţii acestor formaţiuni politice îşi exprimă regretul că experţii UDMR nu a reuşit să înainteze o variantă a ICE, care să fie acceptată la Bruxelles - cu toate că s-au inspirat din avizul negativ dat iniţiativei cetăţeneşti europene înaintate de PPMT şi CNMT. În comunicatul semnat de vicepreşedintele PPMT, Zsolt Szilagyi, şi de directorul CNMT, Krisztina Sandor, cele două organizaţii au solicitat preşedintelui Consiliului Autonomiei din Bazinul Carpatic (KMAT), László Tőkés, convocarea liderilor tuturor organizaţiilor maghiare din Bazinul Carpatic. Cei doi au solicitat, în acelaşi timp, Uniunii Democrate Maghiare din România "să îşi revizuiască atitudinea sa şi să participe la reuniunea KMAT, în interesul redactării unei iniţiative cetăţeneşti europene comune". PPMT şi CNMT a reiterat poziţia anterioră, potrivit căreia problema privind iniţiativa cetăţenească europeană nu trebui să cadă victimă luptei politice între organizaţiile maghiare (conform MTI).
Referitor la acest răspuns negativ al Comisiei Europene şi cu privire la demersurile ce urmează a fi întreprinse în acest sens de UDMR şi partenerii săi, ne-am adresat vicepreşedintelui politic al Uniunii. Iată ce a precizat László Borbély portalului nostru de ştiri www.stirifarafrontiere.blogspot.ro:
„Din păcate, respingerea iniţiativei noastre de către Comisia Europeană demonstrează de fapt că Uniunea Europeană nu vrea să se ocupe de această chestiune, şi, cel puţin din acest punct de vedere, ne este clar că nu este un partener, nu este sensibilă faţă de această problemă, ci pur şi simplu o mătură de pe masă. Această atitudine întăreşte şi mai mult convingerea noastră că reprezentanţii comunităţii maghiare din România trebuie să fie prezenţi în Parlamentul Europei, deoarece acolo vom putea face, totuşi, mai mult, cel puţin să-i dăm de înţeles că din moment ce este vorba de 100 de milioane de persoane apartinand minorităţilor nationale, de cetăţeni ai Uniunii Europene, nu se poate proceda astfel, adică, pur şi simplu, să îndepărtezi de pe masă acestă chestiune. Din punctul meu de vedere, respingerea iniţiativei noastre nu este neapărat un eşec, deoarece şi din motivaţia CE a rezultat, în final, că regele e gol, deoarece, după cum a susţinut şi Comisia Europeană în motivaţia respingerii iniţiativei noastre, sunt multe chestiuni de care UE este, într-adevăr, preocupată, şi trebuie să fie preocupată, numai că, pur şi simplu, nu se ocupă de această chestiune pentru că a considerat că este de competenţa statelor membre. Ceea ce într-un fel este şi ridicol, dar şi tragic, deoarece – după câte ştiu eu – timp de trei ani Uniunea Europeană a avut un comisar special pentru promovarea multiculturalităţii şi a unor drepturi care se leagă strâns de tema iniţiativei noastre înaintată Comisiei Europene. Prin urmare, Uniunea Europeană se contrazice singură, ceea ce trebuie să ne fortifice şi mai mult. Nu ne vom opri aici şi vom încerca să organizăm mai multe manifestări în lunile următoare pentru ca această solidaritate să devină şi mai perceptibilă, în condiţiile în care a existat o imensă solidaritate la nivelul Uniunii Europene: foarte multe minorităţi ne-au semnalat că susţin iniţiativa noastră. Nu trebuie să lăsăm să se „răcească” această solidaritate şi este foarte important ca în viitor să procedăm la consolidarea acestei solidarităţi”.
La întrebarea, dacă UMDR va contesta deciza Comisiei Europene, vicepreşedintele politic al UDMR a menţionat:
„Vom contesta această decizie, deoarece motivaţia respingerii acestei iniţiative este confuză şi – după părerea mea – merită să fie contestată. Şi despre acest demers trebuie să discutăm în cadrul UDMR, însă este evident că ar trebui să fim prezenţi în Parlamentul Europei, deoarece în anul 2015 este posibil că se va modifica Tratatul de la Lisabona şi trebuie să insistăm ca în noul tratat să fie prevăzute mai explicit unele condiţii care vor obliga statele membre să se ocupe în cadrul Uniunii Europene de chestiunile privind minorităţile naţionale”.
Referitor la propunerea lansată de Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) cu privire la realizarea în comun cu organizaţiile maghiare din Bazinul Carpatic, a unei iniţiative cetăţeneşti europene, László Borbély arătat:
„Nu are nici un sens, deoarece Comisia Europeană a respins deja trei iniţiative cetăţeneşti europene, şi nu cred că László Tőkés este persoana care ar trebui să coordoneze problema privind iniţiativa cetăţenească. Aşa că este clar că nu are nici un sens lansarea unei iniţiative cetăţeneşti europene. Toată lumea a formulat o iniţiativă, care ulterior a fost respinsă, iar acum mai degrabă ar trebui să ne focalizăm atenţia asupra modului în care vom putea consolida această solidaritate pentru care – subliniez – avem nevoie de parteneri. Nu cred că sub acest aspect ar exista vreo îndoială în cadrul organizaţiilor maghiare. Trebuie să procedăm în aşa fel, încât să câştigăm încrederea altora pentru a deveni partenerii noştri, şi nu trebuie să ne preocupe cum vom redacta, în condiţii forţate, alte iniţiative. Cred că ar trebui să ne gândim, dacă nu ar merita să începem campania de strângere de semnături pentru a demonstra solidaritatea celor un milion de cetăţeni pentru ca UE să înceapă discuţiile privind elaborarea unui acord cadru privind drepturile minorităţilor istorice din Uniunea Europeană”. magyarul


Material realizat de: Balázs Magdolna